vineri, 22 octombrie 2010

Scurt Istoric

Iată-ne ajunşi la capătul a 150 de ani de carte, de învăţătură,de muncă. Alţii i-au început, noi însă îi sărbătorim, cu părere de rău că nu îi putem avea şi pe ei alături. Şcoala Nr. 2 cu Clasele I-VIII Piatra-Neamţ este veterană printre instituţile cu acelaşi fel de activitate din oraşul nostru.
Istoria ei începe conform documentelor în anul 1860 sub numele de Şcoala de băieţi nr. 3, la data de 25 septembrie în cartierul Valea Viei. Primul institutor al Şcolii nr.3 de băieţi a fost G. Sandovici, numit prin Ordinul ministrului Cultelor si Instrucţiunii Publice din Moldova nr.14210 din 31 octombrie 1860. La începuturile ei, şcoala a funcţionat în diverse spaţii închiriate şi insalubre. Din 1867 până în 1898 cursurile s-au desfăşurat în casa familiei „Prasa” ce a fost închiriată de către autorităţile locale. Despre acest spaţiu există următoarele informaţii: ,,În unele locuri, temelia casei lipsea, pereţii fiind lăsaţi în pămînt. Din această cauză, nivelul solului era mai sus decît nivelul claselor, asfel că atunci cînd ploua apa se infiltra în pămîntul de sub podeală, producînd mucegai.” După 38 de ani de asemenea peripeţii, şcoala a primit o clădire proprie (actualul corp B) cu 4 săli mari de clasă şi cancelarie. La serbarea inaugurală din 20 septembrie a participat Ministrul Cultelor şi al Instrucţiunii Publice de atunci,Spiru Haret. “Duminică, 20 septembrie 1898 a fost o zi fericită pentru şcoală pentru că, după 38 de ani, comuna îi încredinţează un local nou, bun, spaţios, higienic, cu patru săli mari în care încăpeau 320 de copii, cîte 80 în fiecare clasă.” Sub conducerea directorului Gh. Nicolau, a fost montată instalaţia electrică în toamna anului 1911 urmând să se realizeze şi racordarea şcolii la reţeaua de apă potabilă a oraşului la 16 iunie 1912. Aici începe programul de modernizare ce continuă şi în zilele noastre.
Cum existenţa şcolii se suprapune evenimentelor istorice, mai trebuie menţionate următoarele: După intrarea ţării noastre în război, localul Şcolii de băieţi nr.3, ca de altfel, toate localurile de şcoli din Piatra-Neamţ, a fost transformat în spital militar. Întregul local al şcolii, cu toate dependenţele sale, şi mai apoi şi locuinţa directorului, au fost luate, în septembrie 1916 pentru trebuinţele Spitalului de contagioşi nr.428. Şcoala a revenit în propriul ei local la 1 iulie 1918. În timpul guvernării socialiste cadrele didactice nu s-au ocupat numai de alfabetizarea elevilor ci şi de cea a muncitorilor din întreprinderile 8 Martie,Reconstrucţia ori Spital. De-a lungul timpului această instituţie a avut denumiri diferite,de la 1 septembrie 1974 primind denumirea de ŞCOALA GENERALĂ NR. 2 CU CLASELE I-VIII aşa cum figurează şi astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu